Турция иска 10-километрова зона за сигурност в Сирия

/КРОСС/ Турция иска да се създаде 10-километрова зона за сигурност в Северна Сирия, включително град Азаз, за да се предотвратят опитите за „промени в демографската структура на областта“, заяви турският вицепремиер Ялчън Акдоган, съобщава Reuters, цитирана от „Дневник“.

Подкрепяни от руските въздушни удари, проправителствените войски на президента Башар Асад напредват решително към турската граница в голяма офанзива, започнала преди няколко седмици. Кюрдски милиции, считани от Турция за врагове, се възползваха от обстановката и превзеха територии, контролирани доскоро от сирийски бунтовници.

Турция обвинява кюрдите, че искат да постигнат „демографска промяна“ в северната част на Сирия, като принудително изселят оттам арабското и тюркското население. Най-големият страх на Анкара е създаване не независима кюрдска държава на територии на Сирия, Ирак и Турция.

„Играе се игра, чиято цел е подмяна на демографския състав. Турция няма да е част от това“, заяви Акдоган в интервю за телевизия „Ахабер“. „Искаме да създадем 10-километрова зона за сигурност вътре в Сирия, в която да влиза и град Азаз. Идеята е там да няма сблъсъци“, обясни още вицепремиерът.

Азаз е последната останала бунтовническа крепост до границата с Турция след офанзивата на сирийската армия към Алепо. Доскоро тази област беше основен маршрут за доставки за бунтовниците срещу режима на Асад.

В последните дни Азаз е подложен на тежки нападения, но Турция заяви, че няма да допусне градът да падне в ръцете на военните отряди за отбрана (YPG) на кюрдската партия Демократичен съюз (PYD).

Турция, която до момента е приютила повече от 2,6 милиона сирийски бежанци, отдавна настоява за създаване на зона за сигурност в северната част на Сирия, за да предотврати стичането на нови мигранти край границите си. До момента обаче идеята не среща подкрепата на Вашингтон и други западни страни, които се опасяват, че ще е необходимо създаване на забранена за полети зона под егидата на НАТО. Това на свой ред може да означава директна конфронтация с Асад и неговите съюзници.

Акдоган добави, че още 600 хиляди души могат да се окажат на турската граница, ако Асад успее да си върне контрола над Алепо.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.