Със златни ябълки ще посрещат разградските моми в нощта срещу Еньовден в Етнографския музей

Със златни ябълки ще посрещат разградските моми в нощта срещу Еньовден в Етнографския музей. Това ще случва, веднага щом неженените момичета преминат под арката с билки на прага на музея по време на фестивала на недвижимите паметници на културата и културно-историческото наследство „Белите нощи на Разград”, съобщи шефът на дирекция „Култура и туризъм” в община Разград Цветана Бенонова. IMG_3345

Вече няколко години на проявите на 23 юни домакинстват и се представят градските музеи, а на 24-ти културната програма с пренася в древния Абритус.
За пръв път в историята на фестивала утре първата „Бяла нощ“ ще започне точно в 18 часа в Художествената галерия „Проф. Илия Петров”, където ще бъде открита впечатляваща експозиция от всички награди на млади таланти, получени от участието им в национални и международни конкурси. Идеята на организаторите е децата да бъдат представени като част от нематериалното културно наследство, като живите съкровища на Разград. Всичко това ще се случи в новоекспонираната Торинска зала на галерията.
Ще бъде спазена традицията в къщата музей на първата българска поетеса „Станка и Никола Икономови” да гостува нейна следовница – в 19.20 часа е срещата с писателката Красимира Кубарелова, а в залата ще има подредена изложба на възрожденски книги, учебници и помагала.
В 20.30 ч. в двора на къщата музей „Анание Явашов” младежката театрална формация „Импулс” ще ни забавлява с постановката „Цили-вилизация – усмивките на стария Разград”, а дошлите на събитието ще могат да разгледат и постоянната експозицията „Разград – спомени за стария град”.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Влезли в Етнографския музей, момите със златните ябълки и всички останали, ще видят и чуят наричания и обичаи, свързани с Еньовден. В ръцете си вече ще имат амулет с наричане, трилистна детелина и боб– за здраве, късмет и имане… След ритуалите около Еньовския огън в двора ще влязат нестинарите, ще връхлети и змеят… Началото на тази програма е в 21.40 часа.
Последна в тази „Бяла нощ“ е къщата музей „Димитър Ненов”, която представя на фестивала държава или народ, оставили свой отпечатък върху Разград. Ред е на унгарската култура и традиции. Гостува Унгарският културен институт в София с фотоизложбата на Жолт Сабоки „Крепости в Карпатския басейн”, а унгарски песни, танци и стихове ще представят символичните домакини от Театрално-музикален център – Разград. И не само… Има още изненади!
Втората „Бяла вечер“ е в Абритус. От 18 часа до полунощ в новоизградения Интерактивен музей ще бъде изложено античното злато на Абритус – най-голямото златно съкровище от времето на късната Римска империя, намирано в България. Музикалната програма е посветена на класиката – в 21 часа на сцена „Театрон” /точно под Интерактивния музей/ е концертът на трио „Тенорите” „Под звездите на Абритус”.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.