Работилница за сечива на 7000 години откриха археолози в Каменово

През май 2015 г стартираха археологически проучвания в центъра на с. Каменово, организирани и финансирани от Регионалния исторически музей /РИМ/ – Разград. Ръководители на екипа са доц. д-р Явор Бояджиев – НАИМ – БАН, и Димитър Чернаков – РИМ – Русе. Зам.-ръководител на експедицията бе Дилен Дилов от музея в Разград.
Обект на изследване е прилежащата площ към селищната могила в близост до съвременни постройки. Основните научни цели на изследването е да се уточни дали района попада в границите на обитаване от намиращата се в близост селищна могила или е в границите на халколитния некропол. Проучи се теренът зад сградата на читалището, при строежа на което през 1967 г. са били открити гробове от късната каменно-медна епоха. Мeстоположението на разкопките е на 90 м североизточно от селищната могила.DSC_4688
В проучената площ от 70 кв. м е регистриран еднослоен обект от късната каменно-медна епоха (4500 – 4200 г. пр. Хр.) със средна дебелина на културния пласт 0,60 м. Съставен е от черен седимент, примесен с фрагменти от керамични съдове и огромен брой кремъчен материал – ядра за отцепване на кремъчни сечива, заготовки за сечива, готови сечива, продукти на дебитажа и др. Открита е площадка, обмазана с глина, върху която се е осъществявал работният процес в производството на кремъчни оръдия на труда. Голяма част от кремъчните конкреции първоначално са били нагрявани, след което посредством посредник са били отделяни от тях заготовки за различни по вид и предназначение сечива. Суровината е доставяна от кариери в съседните села Равно и Топчии. Производственият център е стратирал дейността си през ранната каменно-медна епоха в границите на селищната могила (4800 г. пр. Хр.). Следствие от демографски и икономически причини през късната каменно медна епоха той се е разраснал вече извън очертанията на селището и е заел една значителна територия, върху част от която сега се намира съвременното село Каменово.
Готовите изделия са били обект на дистрибуция върху цялата южна част на Балканския полуостров. В почти всички изследвани праисторически обекти в България голяма част от кремъчния материал е с произход от с. Каменово. Откритите по време на разкопките единични находки – зооморфна и антропоморфна пластика, тежест за тъкачен стан, култови предмети, костени шила, дребни фрагменти от мазилки, са свидетелство за съществуването и на поселение далеч извън границите на селищната могила. Това е безспорно доказателство, че праисторическите селищни могили са една нищожна достигнала до нас част от цялата площ на древните селища и изследването на този проблем е още в самото начало.
През септември тази година разкопките ще продължат с подкрепата на Министерството на културата. Предвижда се зоната на проучването да се измести в двора на бившето училище, при строежа на което през 1910 г са открити множество гробове с инвентар от късната каменно-медна епоха. Предстои да се изяснят зоните на разпространение на некропола, селището и производствения център, както и хронологическата и пространствена корелация помежду им.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.