Съгледвачи на ЮНЕСКО ще гледат шестата „Капанска китка“ – догодина ще помагат в организацията на надиграването

С разкриването на две изненади за подготвяното шесто издание на Националния фестивал за клубовете, изучаващи народни хора „Капанска китка“, започна разказа си за него ръководителят на клуб „Абритус“-  хореографът Кънчо Върбанов. Той и помощничката му Емилия Русева решили този път по нетрадиционен начин да представят пред участниците и публиката автентичните български хора. Игралците, над 70 души от всякаква възраст, пол, занятие и опит в ритмите, ги подкрепили и макар че се поизтормозили, и двамата смятат, че идеята ще се реализира. Какво се е получило, ще може да се види на 16 май в залата на Общинския културен цeнтърOLYMPUS DIGITAL CAMERA в Разград, във времето докато журито оценява представянето на участниците от цялата страна.
Втората изненада е, че на „Капанска китка“ ще има представители на фолклорна организация, които ще са тук по поръка на ЮНЕСКО. Ако очакванията им се потвърдят, то догодина седмото издание на „Капанска китка“ ще е под егидата на ЮНЕСКО.
И понеже веднъж изречени и написани, горните изненади не са вече чак толкова изненади, то към тях ще прибавим и още една, за която знае e-Razgrad. Танцьорите от „Абритус“ са си обещали и ще направят тазгодишната „Капанска китка“ незабравим подарък на Кънчо Върбанов, който само три дни след надиграването – на 19 май, ще стане да достопочтените 70 години!
Надиграването в Разград е популярно и харесвано и заради уникалния си статут – не крие Кънчо Върбанов. Само тук съставите се представят по два пъти с по две хора пред журито, което пък също само тук гласува на специални фишове, които друга независима комисия прибира и сумира резултатите. Така се избягва всякакъв субективизъм, казва Върбанов. А това, че фишовете остават, помогнало на организаторите да решат дилемата дали не бъркат с регламента съставите да танцуват по два пъти пред журито. Оказало се, че всички се представят по-добре втория път: факт, доказващ тезата, че вече са преодолели сценичната треска.
Очакват се отново между 20 и 25 състава. За пръв път има заявки от Монтана, Бургас, Трявна, Първомайци. Инак – пристигат „обичайните заподозрени“ от Пловдив, Варна и Добрич с по два, че и три състава, Силистра, Велико Търново, Шумен, Търговище, Кубрат, Исперих, Ветово, с. Николово. Чакат се потвърждения от Алфатар и Русе.
Нашият фестивал е различен и с още нещо. Само ние го правим на голяма театрална сцена, а не в спортна зала. При нас хората са непрофесионалисти, а сцената ги кара да се чувстват артисти. Елате и ще се убедите, кани всички в 10 часа на 16 май Емилия Русева.
Журито ще бъде в миналогодишния си състав. Ще го води Любчо Василев, зам.-председател на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и директор на ансамбъл „Мизия“ – Търговище, Румян Занев -директор и главен художествен ръководител на Капанския ансамбъл и хореографът от Шумен Чавдар Чанов. По тази причина само като гости, без право на участие в конкурса, на сцената ще се появят игралците от клуб „Капанци“ и клуб „Гайтани“ от Шумен.
Благодарение на приятели и спонсори и тазгодишният награден фонд е достатъчен, макар и скромен, казва Кънчо Върбанов, Голямата награда е на Кмета на Разград, има и по три награди в двете категории: за състави до 30 и за състави над 30 души. Има награда на Читалище

„Бузлуджа“, към което е клуб „Абритус“ и на самия клуб „Абритус“.
Фестивалът ще завърши с концерт на Капанския ансамбъл.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.