Стоян ДИМИТРОВ: Кметът Василев ми е казвал, че за него е въпрос на чест да постигне реванш за председателското място в ОбС

Кметът Валентин Василев ми е казвал, че за него е въпрос на чест да постигне реванш за председателското място на ОбС в Разград. Това каза пред журналисти днес доскорошният председател на местния парламент по повод решението за отстраняването му от поста в края на май и поискания на специална пресконференция на групата общински съветници от ГЕРБ отговор на въпроса къде е бил адвокат Димитров, когато не е бил в сградата на Общината.
Според Стоян Димитров поведението на кмета на Разград и общинските съветници от ГЕРБ налага обществеността на града да бъде занимавана с измислени и несъществени проблеми.
Справката за това кога и по колко време е бил в съдилища на пет области в държавата адвокат Димитров нарече активно мероприятие по следене на председателя на ОбС в продължение на няколко месеца. Времето на делата, по които се е явявал, е от десет минути до час и половина.
„Въпросът обаче е другаде“, смята адвокат Димитров. „Същината на питането на кмета и съветниците от ГЕРБ се свежда до това – забранено ли е от закона председателят на ОбС да упражнява професията си и длъжен ли е той през цялото работно време да бъде в сградата на Общината?“ Така поставени въпросите показвали „пълно незнание на правните норми и примитивно мислене“.
Димитров защити думите си с няколко примера. „Председателят на ОбС свиква съвета на заседание, ръководи заседанията, координира заседанията на комисиите, подпомага съветниците в тяхната работа и представлява съвета пред външни лица и организации. Понеже ги оборих пункт по пункт по тези ми задължения, политическите ми противници се отказаха от тези обвинения и се акцентираха само върху това как упражнявам професията си и по колко време съм бил в сградата на Общината“, каза Стоян Димитров.
„Практиката в цялата страна е трайна и последователна – председателят на ОбС може и упражнява професията си. В голяма част от областните градове, където председателят на ОбС е от ГЕРБ, те са действащи адвокати – Варна, Ловеч, Сливен… Разговарял съм с тях и те недоумяват от правната неосведоменост на колегите си в Разград. Председател на ОбС в Пазарджик е адвокат Хари Харалампиев. Когато научи от мен, че според общинските съветници в Разград не мога да упражнявам професията си, той първо се възмути, я после поиска да разговаря с кмета и да му разясни ситуацията“, разказа още Стоян Димитров. И допълни, че председател на ОбС в Силистра е доктор Мария Димитрова, един от най-уважаваните зъболекари в крайдунавския град. Тя приема и лекува пациенти в кабинета си и никой не оспорва това й право. Председател на ОбС в Русе е проф. Христо Белоев – действащ ректор на Университета, в Шумен проф. Борислав Беджев е действащ зам.-декан на Националния военен университет, продължи с изброяването адвокат Димитров.
Според него голяма част от времето му е било извън общината за посещения на различни населени места, срещи с представители на бизнеса, различни институции, организации и граждани. Димитров твърди, че някои от тях са поискали срещи навън, за да не си навлекат гнева на кмета, че са го видели с него.
Накрая на тази част от изявлението си, вече бившият председател на ОбС с ирония попита дали няма да е добре и кметът да представи истинска разпечатка за влизането и излизането си от сградата на Общината през последните шест месеца. „С ирония, защото разбирам, че работата на кмета не е само в кабинета му“, уточни Стоян Димитров.
Случилото се на последната общинска сесия той обобщи така: „Кметът и колегите от ГЕРБ не могат да приемат и понесат наличието на алтернатива и ограничаването на властовия им монопол.“
Димитров поема предложението да се премине в режим на поставяне на въпроси и показа договор, който намерил сред книжата на предшественика си на поста Надежда Радославова – договор между Общината и разградски адвокат от 22.02.2017 г. за 400 лева на месец срещу „правни консултации“.
„Защо е този договор, след като в общинската администрация има цяла дирекция за правно-нормативно обслужване с няколко юристи в нея? Какви са тези консултации, които не са могли да дават те, та се наема външен адвокат? Ако така се налага, защо за това е обявена обществена поръчка?“, попита Стоян Димитров. И още: „Според правилника за организацията на работата на ОбС, понеже той няма собствен щат, дейността му се подпомага и осигурява от общинската администрация – за всичко“, кагеторичен е адвокат Димитров. Той заяви, че остава в режим на очакване на отговорите на кмета д-р Валентин Василев по поставените от него въпроси.

Фактът, че на сесията общинските съветници не избраха нов председател, може да се обясни с продължаващи пазарлъци между ГЕРБ и ДПС.

Припомняме, че Стоян Димитров бе освободен от поста председател а ОбС в Разград със 17 гласа „за“ и отказ на останалите 16 съветници да участват в тайното гласуване. Във вота от групата съветници на ДПС участва само нейният председател д-р Левент Апти.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.