Солната стая – възможност за естествено подобряване на здравето – вече в Разград

В рамките на проекта Социално предприятие „Работилница за здраве и знания” на „Спектър Логос” ЕООД,

в Центъра за извънучилищна подготовка „Резонанс” в Разград работи и Солна стая. Проектът е финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Солната терапия /Халотерапията/ е начин за подобряване на здравето. При този вид терапия се въздейства в три основни аспекта – на дихателни, кожни заболявания и психически проблеми, чрез вдишване и излагане на тялото на сухи аерозоли в естествени солни стаи.

Халотерапията, известна още като лечение със сол /от гр. „halos“  – сол/  е холистичен, нелекарствен метод за профилактика и естествено лечение, който използва чиста и необработена каменна сол в аерозолна форма. Солта има антибактериално, противовъзпалително и муколитично действие. Терапевтичните качества на солта са били известни на хората още преди хилядолетия и са били прилагани от различни култури. В миналото са използвани естествените солни пещери за лечение и релакс.

В солната стая, чрез модерна технология (халогенератор) в помещението  се създава терапевтичен микроклимат, близък до този в солните пещери, боровите гори или морския бряг. Въздухът е богат на микроелементи, 80% от които се съдържат в кръвната плазма на човешкото тяло. По време на процедурата в солната стая се разпрашават фини частици от 1-3 микрона специална фармацевтична алпийска каменна сол.

Солната терапия може да бъде индивидуална и групова. Подходяща е както за възрастни, така и за деца. При лекуването с халотерапия, солта, която се вдишва, има свойството да абсорбира по естествен начин течностите (слузта) от носа и от синусите, като в същото време „изчиства“ дихателната система, защото солта е естествено антисептично средство с противъзпалително и антибактериално действие.

Един сеанс в солната стая (40мин) се равнява на 4 часа разходка в боровата гора. Това е продължителността на сеанса за възрастни, а за деца той е с продължителност 20 минути. В зависимост от възрастта на клиента и естеството на заболяването е и броят на посещенията – от 4 до 30 процедури. Посещенията  трябва да бъдат редовни. Препоръчва се лечението да се повтаря 2 – 3 пъти в годината.

Положителното въздействие на халотерапията е особено ефективно при проблеми на белите дробове и заболявания на дихателните пътища /като бронхиална астма, хроничен бронхит, кашлица вследствие на пушене, кистозна фиброза, енфизем, тонзилит, отит на средното ухо, фарингит, кашлица, грип, хреми, сенна хрема, ринит, синузит, повтарящи се вирусни инфекции/. Ефективна е при кожни проблеми – дерматит, екзема и псориазис. Също така е в полза на укрепване на психичното здраве и свързаните с него стрес, умора и депресия, засилва имунната ситема, облекчава главоболието, стабилизира съня, подобрява настроението, възстановява здравето.

Много са предимствата на халотерапията. Тя е 100 % естествен метод, без вторични ефекти. Подходяща е за всички възрасти и има много малко противопоказания. Почиства дихателните пътища и белите дробове, бори се със стреса и умората, премахва инфекции и гъбични заболявания, облекчава симптомите на заболявания на дихателната система. Състои се само от сол – пациентите престояват в специално създадената солна стая,  като дишат въздуха там. Положителното въздействие на халотерапията се дължи на отрицателните йони, с които е зареден въздухът. Те имат свойството да неутрализират положителните йони в организма и така да създават баланс. Освен това солта има силно антибактериално, антимикотично и противовъзпалително действие (установено е, че средата в солните стаи е 3 пъти по-стерилна дори и от най-чистата хирургическа зала). Посетителите седят в кресла в солната стая,която прилича на солна пещера,а децата си играят на пясъчник в детския кът. Стените и подът на помещението са покрити със сол. Създаденият специален микроклимат отговаря на всички изисквания за лечение с халотерапия.

Въпреки, че солната терапия е 100% естествен метод на лечение и няма странични ефекти, нашите рехабилитатори ще ви запознаят  в кои случаи е противопоказна: преболедували от туберкулоза, онкологични заболявания (включително в ремисия), висока температура над 370С, страдащи от сърдечно – съдови заболявания, високо кръвно налягане. Те ще ви обяснят същността на процедурата и ще ви упътят как да се възползвате от тази уникална за Разград възможност.

Работното време на Солната стая е от понеделник до неделя, от 09:00ч. до 19:00ч. Всички, които желаят да се възползват от предимствата на халотерапията, могат да си запишат час на тел.0896764642.

Платена публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.