Солната стая – възможност за естествено подобряване на здравето – вече в Разград

В рамките на проекта Социално предприятие „Работилница за здраве и знания” на „Спектър Логос” ЕООД,

в Центъра за извънучилищна подготовка „Резонанс” в Разград работи и Солна стая. Проектът е финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Солната терапия /Халотерапията/ е начин за подобряване на здравето. При този вид терапия се въздейства в три основни аспекта – на дихателни, кожни заболявания и психически проблеми, чрез вдишване и излагане на тялото на сухи аерозоли в естествени солни стаи.

Халотерапията, известна още като лечение със сол /от гр. „halos“  – сол/  е холистичен, нелекарствен метод за профилактика и естествено лечение, който използва чиста и необработена каменна сол в аерозолна форма. Солта има антибактериално, противовъзпалително и муколитично действие. Терапевтичните качества на солта са били известни на хората още преди хилядолетия и са били прилагани от различни култури. В миналото са използвани естествените солни пещери за лечение и релакс.

В солната стая, чрез модерна технология (халогенератор) в помещението  се създава терапевтичен микроклимат, близък до този в солните пещери, боровите гори или морския бряг. Въздухът е богат на микроелементи, 80% от които се съдържат в кръвната плазма на човешкото тяло. По време на процедурата в солната стая се разпрашават фини частици от 1-3 микрона специална фармацевтична алпийска каменна сол.

Солната терапия може да бъде индивидуална и групова. Подходяща е както за възрастни, така и за деца. При лекуването с халотерапия, солта, която се вдишва, има свойството да абсорбира по естествен начин течностите (слузта) от носа и от синусите, като в същото време „изчиства“ дихателната система, защото солта е естествено антисептично средство с противъзпалително и антибактериално действие.

Един сеанс в солната стая (40мин) се равнява на 4 часа разходка в боровата гора. Това е продължителността на сеанса за възрастни, а за деца той е с продължителност 20 минути. В зависимост от възрастта на клиента и естеството на заболяването е и броят на посещенията – от 4 до 30 процедури. Посещенията  трябва да бъдат редовни. Препоръчва се лечението да се повтаря 2 – 3 пъти в годината.

Положителното въздействие на халотерапията е особено ефективно при проблеми на белите дробове и заболявания на дихателните пътища /като бронхиална астма, хроничен бронхит, кашлица вследствие на пушене, кистозна фиброза, енфизем, тонзилит, отит на средното ухо, фарингит, кашлица, грип, хреми, сенна хрема, ринит, синузит, повтарящи се вирусни инфекции/. Ефективна е при кожни проблеми – дерматит, екзема и псориазис. Също така е в полза на укрепване на психичното здраве и свързаните с него стрес, умора и депресия, засилва имунната ситема, облекчава главоболието, стабилизира съня, подобрява настроението, възстановява здравето.

Много са предимствата на халотерапията. Тя е 100 % естествен метод, без вторични ефекти. Подходяща е за всички възрасти и има много малко противопоказания. Почиства дихателните пътища и белите дробове, бори се със стреса и умората, премахва инфекции и гъбични заболявания, облекчава симптомите на заболявания на дихателната система. Състои се само от сол – пациентите престояват в специално създадената солна стая,  като дишат въздуха там. Положителното въздействие на халотерапията се дължи на отрицателните йони, с които е зареден въздухът. Те имат свойството да неутрализират положителните йони в организма и така да създават баланс. Освен това солта има силно антибактериално, антимикотично и противовъзпалително действие (установено е, че средата в солните стаи е 3 пъти по-стерилна дори и от най-чистата хирургическа зала). Посетителите седят в кресла в солната стая,която прилича на солна пещера,а децата си играят на пясъчник в детския кът. Стените и подът на помещението са покрити със сол. Създаденият специален микроклимат отговаря на всички изисквания за лечение с халотерапия.

Въпреки, че солната терапия е 100% естествен метод на лечение и няма странични ефекти, нашите рехабилитатори ще ви запознаят  в кои случаи е противопоказна: преболедували от туберкулоза, онкологични заболявания (включително в ремисия), висока температура над 370С, страдащи от сърдечно – съдови заболявания, високо кръвно налягане. Те ще ви обяснят същността на процедурата и ще ви упътят как да се възползвате от тази уникална за Разград възможност.

Работното време на Солната стая е от понеделник до неделя, от 09:00ч. до 19:00ч. Всички, които желаят да се възползват от предимствата на халотерапията, могат да си запишат час на тел.0896764642.

Платена публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *