САЩ поискаха от всички страни да прекъснат отношeнията си със Северна Корея

Съединените щати призоваха всички страни да скъсат дипломатическите и да преустановят търговските си отношения със Северна Корея, заяви вчера американската посланичка в ООН Ники Хейли, цитирана от „Франс прес“ и БТА.Тя поиска от държавите да изгонят и всички работещи в тях севернокорейски граждани.

С последното си изпитание на междуконтинентална балистична ракета във вторник Северна Корея „избра агресията“ пред мирния процес, каза тя и допълни, че САЩ призовават Китай да преустанови доставките на петрол за съседката си. „Никога не сме искали война със Северна Корея и днес не търсим такава. Но ако избухне война, това ще е заради продължаващите агресивни действия“ на Пхенян, каза Хейли на извънредно заседание на Съвета за сигурност, предаде „Ройтерс“.

Хейли предупреди, че „ако избухне война, не си правете илюзии, севернокорейският режим ще бъде напълно унищожен“. Заместник генералният секретар по политическите въпроси на ООН Джефри Фелтман заяви на заседанието, че се е срещнал с посланика на Пхенян в световната организация и го е предупредил, че страната му трябва „да се въздържа от предприемане на по-нататъшни дестабилизиращи стъпки“.

„На срещата подчертах, че няма нищо по-опасно за мира и сигурността в света от това, което се случва в момента на Корейския полуостров“, каза Фелтман.

По-рано тази година американски конгресмен призова редица държави, включително България, да преустановят връзките си с комунистическия режим в Пхенян.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.