Нелегалните казани за ракия и големите производители работят в симбиоза, обяви Валери Симеонов

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви пред БНТ, че големите производители на алкохол работят в симбиоза с нелегалните казани за ракия, като по този начин позволяват сивата икономика в сектора да се увеличава. Той посочи, че в България има 1500 регистрирани казана, а незаконните са 5-6 хил., като спрямо тях не се предприемат мерки от данъчните, защото „не са им толкова интересни“.

По думите му те подбиват работата на легалните, защото не плащат данъци и акциз. Произведената от тях ракия пък не била толкова качествена.

„Големите производители не правят традиционната българска ракия. Те използват спирт с есенции. Незаконните казани пък купуват от тях спирта и правят същото като големите играчи – имитация на ракия. Всичко това е в пъти по-евтино“, добави Симеонов.

Той каза още, че не вижда нищо срамно да открие обществената тоалетна на граничния пункт „Калотина“. Според него от там минават по 33 хил. души на ден и мястото се е нуждаело от голямо санитарно помещение. Вицепремиерът допълни, че се гордее с откриването на тоалетната, както и с проверките през лятото по заведенията в черноморските курорти. Симеонов уточни, че благодарение на тях в хазната са влезли 300-400 млн. лв. повече.

По думите му проблеми в управляващата коалиция няма никакви проблеми. Той добави, че управляващите си казват всичко и „не се слугува на по-големия“, което било успешната формула за стабилност.

Вицепремиерът призна, че има корупция, свързана с трафика на мигранти. Тя обаче била на ниско ниво – сред граничните полицаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.