Роми и българи на нож в луковитско село

Роми и българи са на нож в луковитското село Петревене след случая, при който възрастен мъж простреля крадец, за да опази имота си. Набезите продължават, оплакаха се пред екип на bTV потърпевшите. Според полицията пък случаите са единични и напрежение в селото няма.
27-годишният Радослав бил прострелян в корема от собственика на имота, докато развалял дувара му. „Първия път влязъл да краде дърва и тича с брадвата срещу мене да ме сече, ако не бях взел дървото, щеше да ме насече“, разказа стрелецът Цветан Томов.
Втория път Радослав дошъл да взима камъни и пак се заканил да го бие, заради което Цветан стрелял. Пушката сега е иззета от полицията, тя е незаконно притежавана.
Напрежението в селото тлее от година, когато възрастна жена била нападната и убита в дома й за 20 лева. Потърпевшите от кражби са много.
Жител на селото се оплака, че е изчезнала пенсията от 360 лева, а роми редовно влизат в къщата му и дори бъркат в хладилника.
Потърпевшите са на мнение, че полицията трябва сериозно да се намеси в Петревене. Според полицията обаче страх и напрежение в Петревене няма.
По думите на полицейския инспектор Любомир Йолов в селото няма никакво напрежение, има един инцидент от миналата седмица на детска площадка.
„Просто съм потресена посред бял ден някакъв ром да ми нанася такива удари в главата, да изпитвам ужас да изляза от къщи с децата“, разказа потърпевшата Камелия Накова. От другата страна имат друга версия – че нейното дете е посегнало на друго.
„Цялото село разграбиха“, споделя жена на преклонна възраст. Напрежението не стихва дори и пред камерата. Роми и българи започнаха да сипят обиди и закани едни срещу други, дори се стигна до посягане.
Ромите недоволстват с аргумента, че местните нямат доказателства срещу тях. Освен това те искат мъст заради простреляния младеж. Според тях той е бил оставен да се мъчи, като куче.
„Млъквай, циганин. Ще те пребия. Еж, животно“, разменяха реплики потърпевшите. След случилото се стрелецът се страхува от отмъщение.
Ромите също се оплакват, че българите в селото ги бият за нищо. След случая със стрелбата стрелецът Цветан се опасява от отмъщение.
Простреляният вече е изписан от болницата и си е у дома. Въпреки потвърждението на полицията близките му до последно твърдяха, че куршумът го застигнал, докато посягал на имот, съседен на стрелеца, и настояха той да бъде съден за опит за убийство.
„Има право два пъти във въздуха да гръмне да ме предупреди, а не мен да гръмне, като куче ме гръмна“, оплака се простреляният Радослав.
По случая ще бъдат повдигнати три обвинения – за кражба на Радослав, а на 54-годишния мъж – за притежание и използване на незаконно оръжие. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.