Ренци и Мускат искат единодействие срещу рекета с бежанци през Средиземно море

Премиерите на Италия Матео Ренци и на Малта Джозеф Мускат разговаряха на извънредна среща в Рим във връзка с трагедията с бежанския кораб, в който се предполага, че са се удавили повече от 900 души. Ренци и Мускат са единодушни, че Европа трябва да бъде едно цяло в борбата срещу трафика на хора, съобщава БНР.
На специалната пресконференция Мускат подчерта, че престъпниците трябва да бъдат наказани. Той поиска превантивни мерки срещу трафика на хора и превръщане на Либия, откъдето потегля той, в сигурна страна.
В тази връзка Ренци уточни, че в настоящата либийска ситуация става дума за целенасочени действия срещу криминални организации и организиран рекет по темата нелегална имиграция, а не за военни действия. Според него светът е свидетел на нова форма на робство, което трябва да престане. Матео Ренци каза още, че на 30 морски мили от либийските брегове се намира гумена лодка с около 100-150 души на борда, друга, по-голяма, с 300 бежанци и още един плавателен съд изпаднал в затруднение, като Италия и Малта са се заели със спасителните операции. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.