Брюксел обвинява „Газпром” за злоупотреба с монопол в сряда

В сряда, след заседанието на колегията на 28-те еврокомисари, „Газпром“ ще бъде официално обвинен в злоупотреба с доминиращо положение на газовия пазар на Европейския съюз, пише “The Financial Times“.
През септември 2012 г. Европейската комисия стартира формално разследването на „Газпром“ за възпрепятстване на конкуренцията в газовия пазар в Централна и Източна Европа, където компанията заема доминираща позиция. /КРОСС/
Европейският регулатор в същото време обяви, че проучва бизнес практиките на „Газпром“, който е заподозрян в „злоупотреба с господстващото си положение при доставките на газ в Централна и Източна Европа, възпрепятстване на свободния поток на газ през територията на държавите-членки на ЕС, диверсификация на източниците за доставка на газ и определяне на несправедливи цени на газа“.
Разследването се извършва в Балтийските държави, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България. Съгласно европейското законодателство наказанието за нарушаване на конкуренцията може да достигне 10 на сто от годишния оборот на компанията., допълва ТАСС.

/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.