Първи арести след корабокрушението в Средиземно море

Двама от оцелелите след потъването на кораба с бежанци край Либия (тунизиец и сириец) са арестувани по подозрения, че единият е капитанът, а другият е член на екипажа на потъналия кораб. Те са обвинени за трафик на хора, а капитанът и за масово убийство.
Общо 800 души са загинали при трагедията в Средиземно море от крушението на кораба, претъпкан с незаконни мигранти, който потъна край бреговете на Либия в неделя, съобщиха представители на Върховния комисариат за бежанците на ООН и Международната организация за миграциите. Сред тях е имало и деца на възраст 10-12 години. На борда на кораба е имало сирийци, еритрейци и сомалийци. Оцелелите, сред които са и четирима непълнолетни, са от Мали, Гамбия, Сенегал, Сомалия, Бангладеш и Еритрея. Всички те са настанени в центрове за прием на имигранти.
Оцелелите са разказали, че корабът потънал, когато хората на него се втурнали на едната му страна, за да викат за помощ към преминаващ португалски търговски кораб.
Заради трагедията Европейската комисия представи спешен план за действие, а лидерите на ЕС се събират по спешност на среща в четвъртък.
Спешният план за действие включва засилване на операциите по наблюдение и спасяване „Тритон“ и „Посейдон“ на европейската агенция за граничен контрол Фронтекс чрез увеличаване на техните финансови и материални ресурси. Ще се увеличи и районът им на действие, който в момента е ограничен до териториалните води на страните от съюза.
В Италия и Гърция трябва да се разположат екипи в помощ на обработването на молбите за убежище.
Друга мярка е конфискуване и унищожаване на плавателните съдове, използвани за превозване на имигрантите.
Предвижда се и системно снемане на пръстови отпечатъци на всички мигранти при пристигането им на територията на страните членки, както и разглеждане на варианти за по-справедливо разпределение на бежанците между страните. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.