Проф. Николай Овчаров: Очаквайте нова дестинация на културния туризъм: Търговище-Разград-Шумен

Очаквайте нова дестинация на културния туризъм: Търговище-Разград-Шумен. На разстояние от няма и 100 километра един от друг са четири уникални исторически обекта: древният град Мисионис, археологическият резерват „Абритус” и двете български столици Плиска и Преслав. Културният туризъм е вратата към света на новото хилядолетие и България трябва да направи всичко възможно да привлече туристи от цял свят тук. Това каза пред ученици от ОУ “Васил Левски“, ПМГ “Акад. Н.Обрешков“ и ГПЧЕ “Екзарх Йосиф“ проф. Николай Овчаров в Интерактивния музей на „Абритус“.
Урокът по родолюбие на видния български археолог бе част от кампания на вестник „Стандарт“ със съдействието на Регионалния исторически музей в Разград.
Децата от трите класа научиха как Перперикон – от хълм под сметище и трънаци се е превърнал в атрактивна туристическа дестинация на културния туризъм в Източните Родопи с по 250 000 туристи годишно.
IMG_9768 (2592 x 1728)Важна е рекламата на историческия обект – да се използва всеки детайл от него, постоянно да има разкопки, защото атрактивен е живият археологически обект, каза българският Индиана Джоунс. И още: всички трябва се обединят около една хипотеза около него /включително с легендите и митовете/ и да я разпространяват непрекъснато и навсякъде.
Това е успешният модел – правят го от десетилетия в Гърция и Италия. А България е третата страна в Европа по брой на регистрираните исторически паметници. Това богатство трябва да бъде използвано и показвано на света, категоричен е проф. Овчаров.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.