Прокуратурата привлече като обвиняема Владимира Янева

Софийската градска прокуратура привлече като обвиняема бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева за продължавано престъпление по служба (чл. 284в, вр. чл. 26, ал. 1 от НК), съобщава прокуратурата на ПРБ.
Янева е обвинена за това, че в периода от 12.09.2013 до 25.03.2014 г., като съдия и председател на СГС, е разрешила два пъти използване и продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства в нарушение на Закона за СРС. Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система (ЦПР), без същата да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления. Разрешенията са за използване на всички способи, предвидени в ЗСРС, без да е възможно прилагането им по отношение на информационна система.
Не са били спазени и изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на СРС и в нарушение на максималните срокове за прилагане на СРС.
Законът предвижда наказание от една до пет години лишаване от свобода и глоба до 5 хил. лева.
По отношение на Владимира Янева е взета мярка за неотклонение „подписка“.
Прокуратурата повдигна обвинения срещу съдия Владимира Янева, съобщи по-рано Нова телевизия без да съобщава подробности.
В края на февруари бяха повдигнати дисциплинарни производства срещу бившия председател на СГС и заместничката й Богдана Желявска. Искането за образуването на дисциплинарно производство срещу съдия Янева бе направено от министъра на правосъдието Христо Иванов, а предложението бе публикувано на сайта на министерството. През март обаче Висшият съдебен съвет се отказа от производството срещу съдия Янева. На 19 февруари Висшият съдебен съвет гласува единодушно отстраняването от длъжност на съдия Владимира Янева. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.