При престрелки в Куманово са ранени полицаи, градът е блокиран

Около 4.30 ч. тази сутрин в кв. „Диво селище“ в Куманово се е стигнало до сблъсък между полицията и въоръжена група от около 70 души, предават македонски медии. Половин час по-късно градът е бил блокиран от специални части на полицията. В небето над Куманово кръжат полицейски хеликоптери. На жителите на „Диво селище“ не се позволява да излизат от домовете си.
Ранени са най-малко петима души, съобщава се и за трима ранени полицаи. От македонското МВР засега не са потвърдили случая, говорителите на полицията в Скопие и Куманово не отговарят на телефонните обаждания.
Куманово е на около 40 км от столицата Скопие и близо до границата с Косово, което през 2008 г. обяви независимост. В района живее голяма общност от албанското малцинство. Сраженията с албански партизани през 2001 г. бяха прекратени след посредничеството на западни дипломати за споразумение, съгласно което албанците получиха повече права и представителство в държавните органи. Прилагането на споразумението обаче е бавно и напрежението често ескалира, отбелязва Reuters. Агенцията припомня, че миналата седмица около 40 въоръжени мъже, говорещи албански, са взели за заложници четирима гранични полицаи на пункт с Косово и след няколко часа са изчезнали.
Според електронното издание на македонския вестник „Вечер“ престрелките продължават и в момента. Местни жители твърдят пред изданието, че целият град е блокиран от полицаите, а освен това, и че миналата нощ е била забелязана голяма група на хора, облечени в черни униформи.
Според изданието МКД, престрелката най-вероятно е станала след като полицията е проверявала къща в града. Другата версия е, че въоръжена група тази сутрин е блокирала изхода на Куманово, след което е започнала престрелка с полицията. По-късно групата се е оттеглила в квартал „Диво селище“. Не е ясно колко души са пострадали от нападателите.
Вчера няколко местни медии съобщиха, че въоръжена група от Косово е вляза в района на Куманово и планирала нападения на полицейски управления. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.