Премиерът Борисов: Посоката в правовата държава се определя от законите

Като християни сме научени да прощаваме. Факт е обаче, че преди 30 години жени, деца и мъже загиват в терористичен акт на това място. Не вярвам да има човек в България и в света, който да не осъжда терора, каза министър-председателят Бойко Борисов, който днес присъства на заупокойна литургия в памет на жертвите от атентата на гара Буново.
„Аз съм бил на подобни мероприятия и на български мюсюлмани, загубили живот, когато стотици хиляди български мюсюлмани бяха прокудени от домовете им, вследствие на политиката на една върхушка тогава. Далеч съм от мисълта, по какъвто и начин да бива оправдаван акт на насилие, за да докажеш своя политическа правота или несъгласие“, заяви премиерът. „Дойдохме тук не за да търсим политически или каквито и да било дивиденти. Има безспорен факт – загинали хора от терористичен акт“, каза още той. В Париж – християни, мюсюлмани, всички се хванаха за ръце и демонстрираха срещу безсмислената безумна смърт на невинни хора. Затова призовавам и ние в България да сме безкомпромисни към тероризма, добави Борисов.
Министър-председателят отбеляза, че в правителството, което ръководи, има и мюсюлмани. „Това е пътят, това е България – трябва да живеем заедно, добре и да използваме всички сили и ресурси на държавата, за да я стабилизираме“, каза той. Борисов напомни, че парламентът е мястото, където може да се прокарват политики, да се търсят мнозинства и да се прави политиката. „Толкова е крехък етническият мир на Балканите, че трябва да се внимава много. Далече съм от мисълта и да се дава предимство на един или друг етнос само защото трябва да има мир“, заяви премиерът. В правовата държава, законите определят посоката, затова всички български граждани трябва да живеят заедно, да живеят разумно и спазват законите, добави той.
Министър-председателят беше категоричен, че е против да се политизира темата – „Тероризмът се отрича от всички. В този етнически мир, в който живеем в България, трябва да сме много внимателни и в едната, и в другата посока. Нито е било правилно да им сменят имената, да ги прокуждат от България и да дават и те жертви. Нито е правилно по такъв начин да се отговори на тогавашната държавна политика на Възродителен процес. Осъждаме и двете неща и всеки здрав разум и разсъждение би трябвало да е в тази посока“./КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.