Над 120 000 без ток, хляб и вода

Над 120 000 души в близо 850 населени места в страната са без ток, при някои хранителните запаси привършват, а заради липсата на електричество помпените станции не доставят вода. Най-критично е положението в Южна България. В Рудозем, Мадан и в много от селата освен ток, няма и хляб. Хората продължават да бедстват, нарушени са телекомуникациите, пътната инфраструктура, реките покачват нивата си, паднали са дървета на много места, които са затворили дори и главни пътища. В Южна България дори и автомобилите са затрупани от сняг, който вчера достигна метър и половина.
Положението може да остане така още поне няколко дни. Такива са изводите на специално формирания кризисен щаб в София, в който участие взе и директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов, чиито служители са на първа линия във всяко едно бедствие.
„Стотици тонове лед има върху кабелите. Там, където не ледът ги е скъсал, дървета, съборени от тежкия сняг, са свършили работата. Не е имало такова бедствие от изграждането на настоящата енергийна система. По 36 далекопровода в момента не тече ток, като за някои от тях възстановяването няма да може да стане в близките дни”, обясни сутринта главен комисар Николов.
За справянето с последиците от снежното бедствие ще бъде използван и хеликоптер на военните. Машината ще облети и провери електрическите далекопроводи, ако времето го позволява.
„Най-важната ни задача е да възстановим електрозахранването. Колегите от българската армия ще направят всичко възможно, така че да знаем къде са проводите и да можем по-бързо да реагираме. След това ще започне възстановяването на мрежа ниско напрежение”, обясни главен комисар Николов. По думите му, екипите на EVN и ЧЕЗ в цялата страна също работят усилено по този въпрос.
Междувременно в Кърджлийско, където положението е сред най-тежките, снежният капан взе първата си жертва. Вчера сутрин в преспите край крумовградското село Горна кула е открит трупът на 65-годишния Сабахатин Азис. Съседите му започнали да го издирват в събота, след като разбрали, че самотно живеещият мъж не е в къщата си. За последно Сабахатин гостувал на свой съсед в петък вечер, след което тръгнал към дома си. Кметът на селото Джемалетин Мехмед казва, че мъжът е намерен вкочанен, паднал по гръб. Вероятно се е подхлъзнал, а след това снегът го е затрупал.
В района на селото снежната покривка е над 70 сантиметра. Трупът на самотния мъж е откаран за аутопсия в кърджалийската болница.
Отчаяна съпруга от смолянското село Кремене пък търси мъжа си, който е изчезнал в снега. Той е в неизвестност от неделя, загубил се е в местност над селото. Спасителен екип е тръгнал към мястото, но придвижването е трудно заради тежките условия. Има и сигнал за група туристи от Ямбол, отседнали в мотел, намиращ се над село Борино, които вече пети ден не могат да си тръгнат. /klassa.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.