Пощенска банка купи Алфа банк

Пощенска банка, собственост на гръцката Eurobank, е купила клоновата мрежа на Алфа банк в България, съобщи пресцентърът на Пощенска банка. Вчера агенция Reuters съобщи, че се подготвя такава сделка на стойност 1 евро.
Придобиването включва всички банкови дейности на Алфа банк на обща стойност 500 млн. лв. и кредити в размер на над 800 млн. лева. Така Пощенска банка ще стане четвъртата по големина на българския пазар по размер на кредитната и депозитната база.
До окончателното приключване на сделката, клиентите на Алфа банк ще могат да извършват всички операции в обслужващите ги финансови центрове, а след това – в клоновата мрежа на Пощенска банка.
„БНБ подкрепя консолидационните процеси и трансформацията на собствеността в банковата система, които са движени от пазарни мотиви и заедно с това допълнително укрепват капиталовата база и ликвидността, финансовата самостоятелност и операционната независимост от банкови системи на други страни“, пише в съобщение на БНБ, която е надзорен орган по сделката. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.