Българин е задържан за умишлен палеж на гора край Атина

Гръцките власти са арестували 58-годишен български гражданин за умишлен палеж на гората край атинския квартал Кареас, където вчера избухна огромен пожар, съобщава GRReporter. Заедно с него е арестуван и 67-годишен гръцки гражданин.
Поради силния вятър огнената стихия достигна много бързо до жилищни райони и по чудо нямаше жертви. Двамата мъже са били задържани от Службата за борба с умишлените палежи и още днес ще бъдат изправени пред прокурор в Атина.
По сведения на местните власти и на доброволците,които се включиха в гасенето, на много места пожарите са предизвикани умишлено. На няколко места пожарникарите намериха газови бутилки. Има запалени пожари и от невнимание на пчелари и туристи, съобщава кореспондентът на БНР в Атина.
Разследват се причините, предизвикали общо 54 пожара за няколко часа. Министърът на отбраната разпореди в овладяването на огнената стихия да участват военни части. Горските райони, където рискът от пожари остава, се охраняват от военни патрули.
Премиерът Ципрас призова за спокойствие и участие на доброволци само съвместно с пожарникарите: „В този момент всички трябва да запазим спокойствие. На много места съдействие оказват доброволци, но приканвам тяхното включване в гасенето на пожарите да става само с разрешение на силите на противопожарна охрана, които координират действията в цялата страна“.
По последна информация и при овладените пожарни огнища има опасност от възстановяване на огъня поради силния вятър. Взети са мерки, за да бъдат предотвратени човешки жертви. Евакуирани са села и детски лагери. Франция изпрати три специални самолета в помощ на гръцките власти. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.