Почина шефът на митниците Ваньо Танов

Шефът на Агенция Митници Ваньо Танов е починал внезапно тази сутрин.
58-годишният началник на митниците се е почувствал зле. По спешност е бил откаран в столична болница, но състоянието му рязко се е влошило и е починал в линейката.
Генерал-майор Ваньо Митков Танов е бивш директор на Националната служба „Борба с организираната престъпност“ в МВР. Роден е на 22 септември 1958 година в гр. Монтана.
Завършва математическа гимназия и се дипломира през 1981 година като инженер във ВИММЕС (Русенския университет „Ангел Кънчев“). В системата на МВР работи от 1985 година и преминава курс за ръководни кадри през 1999 година в Академията на МВР.
Ваньо Танов започва работа през 1985 г. като оперативен работник в Първо РПУ-Русе, а през 1991 г. оглавява „Тежки престъпления“ в РДВР-Русе.
През 1995 г. Ваньо Танов става началник на Второ РПУ-Русе, което постига най-добрите резултати в България. За това предсрочно е произведен в майор. През 1998 г. той оглавява регионално звено „Полиция“ в РДВР – Русе. Лично води разследването на пет убийства през 1998 и 1999 г. в Русе. За разкриването на извършителите Танов е награден с лично оръжие, отново предсрочно е повишен в подполковник, а само година по-късно – и в полковник. Отличен е с Почетен знак (І, ІІ и ІІІ степен), медал „120 години МВР“ и почетно отличие „За доблест и заслуга“.
От 2002 г. Ваньо Танов оглавява РДВР-Русе. С указ на президента през 2004 година е удостоен със звание „генерал-майор“ от МВР.
През 2005 г. е назначен за директор на Националната служба „Борба с организираната престъпност“ в МВР. През юли 2007 г. Ваньо Танов подаде оставка.
На местните избори през есента на 2007 година бе издигнат за кандидат-кмет на Русе от ГЕРБ, но загуби.
Специализирал е в Сикрет сървиз (Вашингтон) и Холандия, участва в международни експертни групи в страните от ЕС и Русия по проблемите на тероризма и корупцията.
Женен, с двама сина.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.