Ангела Меркел: Няма да оставим Гърция в хаос

Европейският съюз не може да остави Гърция да затъне в хаос заради мигрантския наплив, заяви снощи германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Франс прес и ТАСС.
„Можете ли да повярвате сериозно, че след като страните от еврозоната се бориха докрай, за да остане Гърция в тази зона, година след това, в крайна сметка, да оставим Гърция да затъне в хаос?“, попита тя в предаване по телевизия А Ер Де.
Канцлерката каза, че поддържа постоянна връзка с гръцкия премиер Алексис Ципрас и отправи призив Гърция да не бъде изоставена на произвола на съдбата. Тя предупреди, че не бива да се предприемат едностранни действия и да се затварят националните граници вътре в ЕС. „Точно от това се боя сега – че някои ще затворят границите си, а други ще страдат. Това не е моята Европа“, каза госпожа Меркел.
Тя потвърди, че смята за правилни предприетите досега мерки за преодоляване на миграционната криза. На въпрос не е ли необходимо да се промени курсът, тя отвърна: „Не. Защото съм дълбоко убедена, че пътят, по който сме поели, е правилният“.
Тя осъди нападенията срещу бежански центрове и неотдавнашните антиимигрантски прояви в Саксония, които нарече „отвратителни и ужасяващи“. Човешкото достойнство е неприкосновено и това се отнася и за гражданите на Германия, и за пристигащите мигранти, добави Ангела Меркел, цитирана от ТАСС.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.