Полицаите започват протести заради промените в Закона за МВР

Полицаите започват протести заради промените в Закона за МВР, предложени от кабинета. От синдикалната федерация на служителите на министерството обясниха, че още от днес в цялата страна може да започнат предупредителни действия на служителите на министерството. Между първо и второ четене на закона ще бъде организиран голям национален протест в София.
От синдикалната федерация на служителите в МВР обясниха, че на 8-и януари тази година ръководството на МВР им е предоставило друг проект за изменение в закона за МВР, в който имало съществени разлики с приетия по-късно от МС. Синдикатите са недоволни и от липсата на диалог по приетия от МС и предложен на парламента проект за изменение в закона за МВР. Според Валентин Попов, председател на синдиката, този проект е бил обсъден със синдикатите един ден, преди той да бъде приет от правителството, информира БНР.
Другото срещу, което полицаите протестират, са планираното намаляване на обезщетенията при пенсиониране от 20 на 12 заплати, намаляването на отпуските и създаването на агенция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
Илия Кузманов заяви, че няма обяснение как министерството смята, чрез децентрализацията на пожарната, да подобри нейната ефективност. От синдикалната федерация на служителите на МВР обясниха, че те не искат за момента оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова, но обясниха, че това е работа на началника й. Към момента от синдикалната федерация обясниха, че решението за предупредителните протести ще бъдат взети от съответните звена на синдикалната федерация в цялата страна. Те обаче имат възможност във всеки един момент да проведат предупредителни протестни действия, стига да са готови за това.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.