Пищни тоалети и огромни лимузини в Кан

С пищни тоалети и огромни лимузини беше дадено началото на 68-мия международен кинофестивал в Кан.
Сред знаменитостите, които минаха по червения килим, бяха Изабела Роселини, Джулиан Мур, Наоми Уотс, Еманюел Дево, Гийом Галиен, Еманюел Беар.
Едно от най-големите събития в киното започна с филма „С високо вдигната глава“, в който играе Катрин Деньов. Режисьор на лентата е Еманюел Берко и това е първият случай от 28 години насам, когато филм на жена-режисьор слага началото на престижния фестивал.
За „Златната палма“ ще се състезават имена като италианеца Паоло Сорентино и американеца Гюс ван Сант.
От 19 заглавия в конкурсната програма пет са френски. Тук личат имена, които са добре познати на „Кроазет“, като това на Жак Одиар с Голямата награда на журито за „Пророк“ през 2009 г. Той и сега е сочен сред фаворитите за награди.
Не липсват и нови попълнения като Стефан Бризе и Гийом Никлу, който си позволи лукса да режисира мастодонтите на френското кино – Изабел Юпер и Жерар Депардийо в „Долината на любовта“.
Извън конкурсната програма бъдат показани „Лудият Макс 4: Пътят на яростта“ на австралиеца Джордж Милър с Том Харди и Чарлийз Терон, „Ирационален човек“ на Уди Алън с Хоакин Финикс и Ема Стоун, както и документалната кинотворба на Асиф Кападия за живота на Ейми Уайнхаус.
Председатели на журито са братята Коен. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.