Петър Москов: Държавата няма да променя политиката си спрямо ваксините

Министър Петър Москов определи ваксините като голямо постижение на медицината и заяви, че няма да променя политиката на държавата заради необективните страхове на родители. При посещението си днес в Радомир той посочи законодателството в тази връзка на скандинавските държави и в Австралия, съгласно което всякакъв вид социални придобивки се спират за семейства и хора, решили да не ваксинират децата си.
Здравните ни показатели драматично се различават със средноевропейските. Вероятността за смърт на дете до 5-годишна възраст е три пъти по-висока в България в сравнение със средноевропейската, посочи министърът.
Промяната в Центровете за спешна медицинска помощ ще протече на три нива, каза още здравният министър Петър Москов.
За 4-годишен период, автопаркът ще бъде преоборудван с 600 нови линейки, като за 400 от тях средствата са от Европейския съюз и 200 – с пари от бюджета. Вече са налични 56 нови реаномобила и 14 центъра, оборудвани с телемедицина, каза още министър Москов. По този начин при посещенията си при болния, лекарят през телемедицинските устройства ще може да контактува със специалисти в близките болници, обясни министърът.
Второто ниво е оборудване на филиалите на спешна помощ със стационари до 10 легла за наблюдение и лечение до 24 часа и преценка за по-нататъшно лекуване на пациентите. Третото ниво е реконструкция на спешните приемни на болниците и апаратурното им и кадрово обезпечаване, каза министърът.
Петър Москов, заместникът му Ваньо Шарков и народният представител Валентин Павлов откриха обновения филиал на Центъра за спешна медицинска помощ в Радомир. Той е ремонтиран с 15 000 лв., осигурени от общината. Филиалът разполага и с нова напълно оборудвана линейка, осигурена от Министерство на здравеопазването. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.