МВФ: България е най-заплашената от фалит на Гърция

България е сред най-заплашените от евентуалния фалит на южната си съседка по членство в Европейския съюз (ЕС) в лицето на Гърция. Това става ясно от предупреждението към Брюксел на зам.-директора на Европейския департамент на Международния валутен фонд (МВФ) Йорг Декресин.
„България би загубила повече от своите съседки Румъния и Сърбия в случай на потенциален срив на гръцката икономика“, гласи потвърждаващият тази теза на ръководството на МВФ доклад на Morgan Stanley, цитиран от американската агенция Bloomberg.
„Гръцките банки имат голям дял от банковите сектори в България, Румъния и Сърбия, а най-голям дял от вземанията имат в България“, се казва в доклада. „Макар директното икономическо влияние от евентуално излизане на Гърция от еврозоната да изглежда поносимо, според нас банките са най-сериозният потенциален канал за разпространение на кризата“, пише oще в изследването.
Според авторите, 14% от дейността на гръцките банки е на пазарите в Югоизточна Европа. Те притежават пазарен дял от 25% и техните операции са финансирани с депозити от около 15 млрд. евро.
Йорг Декресин бе помолен да коментира евентуалното влошаване на ситуацията в Гърция. „Това ще има последици за балканските държави, в чиито банкови системи гръцките банки имат значителен дял“, категоричен бе топмениджърът на МВФ.
В доклада за състоянието на икономиките на страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа, МВФ оценява, че ЕС се намира „в много различна ситуация, отколкото преди четири години“. „Това значително ограничава риска от ефекта на доминото на кризата“, коментира по темата гръцкият вестник „Имерисия“.
Декресин смята, че щом клоновете на гръцките банки представляват от 1/6 до 1/4 от банковата система в редица балкански държави, то трябва да се внимава, понеже е напълно вероятно „тези банки да имат нужда от ликвидност, ако ситуацията в Гърция се влоши“. „Голям рисков фактор крие и големия брой на необслужваните кредити в някои клонове на гръцките банки“, подчертава представителят на МВФ. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.