Пенсионната реформа на Калфин отива на Тристранка и обществено обсъждане

Планираното повишаване на пенсионната възраст и стажа за пенсия се налагат, за да се осигурят повече средства за възрастните хора, обясни пред БНТ вицепремиерът Ивайло Калфин ден след като представи идеите си за пенсионна реформа. Проектоидеята предвижда през 2037-ма година и жените, и мъжете да се пенсионират на 65 години. Стажът за пенсия също ще нараства плавно – до 37 години за жените и 40 за мъжете.
Ако реформата бъде приета, таванът на пенсиите би могъл да отпадне през 2019-та година. Предложенията на Калфин не срещат пълното одобрение на социалните пратньори. Разговорите ще продължат и този месец.
До края на март направихме точно това, което бяхме поели като ангажимент като законодателни промени по пенсионната реформа. Сега следва те да бъдат представени и обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика. Ивайло Калфин се надява до края на май целият пакет от предлагани мерки да мине на публично обсъждане и до края на юни законодателните промени да бъдат приети окончателно от парламента.
Плавното покачване на пенсионната възраст до 65 години е най-добрият вариант в сегашната ситуация, смята той. Ще бъде дадена възможност и за по-ранно пенсиониране на хората, както и ще бъдат създадени редица мерки за хората в предпенсионна възраст – работодатели да ги наемат, за да завършат трудовия си стаж, допълни вицепремиерът. В момента хората си получават пенсията близо 20 години, което смятам, че няма да се промени и след пенсионната реформа, каза той.
Според Калфин с постепенното изравняване на пенсионната възраст на мъжете и жените ще се изчисти дискриминационния ефект от получаваните от жените по-ниски заплати.
Промените в пенсионната система се правят, не за да се мъчат хората и да работят повече, а да се осигурят едни по-високи пенсии в бъдеще. Ако пенсионната реформа бъде замразена, с демографията, която имаме, след години ни очакват мизерни пенсии, коментира Калфин.
Социалният министър призна, че не се чувства сам в правителството. Работим в екип и от страна на премиера в моя сектор ми е дадена цялата свобода, която ми е необходима. Факт е обаче, че на партийно равнище и на равнище парламент диалогът между партиите подкрепящи правителството куца, каза той, но изрази увереност, че противоречията ще бъдат изчистени с времето. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.