Обама ще размрази военната помощ за Египет

Американският президент Барак Обама ще размрази военната помощ за Египет, спряна след преврата от лятото на 2013 г., предаде АР, като се позова на съобщение на Белия дом. С това решение се вдига временната забрана за изпращане на изтребители F-16, танкове и друго оборудване за Египет.
Обама е разговарял по телефона с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, който подкрепи военната кампания срещу хусите в Йемен, предаде Reuters.

В рамките на телефонен разговор във вторник Обама съобщил на Сиси, че ще бъдат изпратени изтребители F-16, ракети и танкове М1А1.

Военната помощ от САЩ за Египет беше спряна след военния преврат през 2013 г. В момента Кайро участва във водената от Саудитска Арабия операция срещу бунтовниците от шиитското движение „Хути“ в Йемен, както и в противодействието срещу терористичната организация „Ислямска държава“ в Либия.

Обама е казал, че ще поиска от Конгреса да бъде възстановена годишната военна помощ за Египет от 1,3 млрд. долара. Формално Белият дом оправдава този ход със съображения за американската национална сигурност. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.