Откриха Шестата национална изложба „Лудогорие” на рождения ден на галерията

Случайно или не, но Шестата национална изложба „Лудогорие” бе открита точно днес – на рождения ден на Художествената галерия „Проф. Илия Петров” – Разград. Лентата на преобразената от училище в галерия сграда е прерязана на специално тържество на 22 май в далечната вече 1972 година.IMG_2462
Кметът Денчо Бояджиев откри изложбата с убеждението, че общината не е сбъркала когато пред две години я рестартира, а на наградените и всички участници пожела много творческо вдъхновение. Изрази и вяра, че нашият не много голям град има своето достойно място в българската култура.
Жури с председател Ивайло Мирчев и членове проф. Димитър Чолаков, Валери Чакалов, Евелина Хаджиева и Георги Радулов, разгледа и оцени получените 223 произведения на близо 87 автори.IMG_2451 След направената селекция до участие в изложбата са допуснати 140 творби.
За живопис голямата награда взе директорът на галерията Тодор Тодоров. Награда за скулптура бе за Гълъбин Христов, за графика – за Иван Петков. Награда на СБХ бе присъдена на Мартин Митев, а на Министерство на културата – на Мартина Караиванова.
Специални подаръци получиха и децата, които участват в изложбата вън от класирането – от Разград и Чикаго – в Центъра за работа с деца ги води голямата дъщеря на директора на Галерията Катя, а в най-новото българско училище в Чикаго – малката Полина.IMG_2441
Шестата национална изложба „Лудогорие” се провежда под патронажа на кмета Денчо Бояджиев, а нейни организатори са община Разград, Министерството на културата, Съюзът на българските художници и Художествената галерия.
По време на церемонията бе прочетено и поздравително писмо от министър Вежди Рашидов.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.