Диана Гергова и Драгомир Богомилов показват Свещарското съкровище в Лондон

Фотоизложба “Тракийското съкровище от „Сборяново” ще бъде открита на 26 май в Лондон, съобщи официално на сайта си Българският културен институт на Острова. Събитието е част от културната програма по повод 24 май, Ден на славянската писменост и българската култура и го организира посолството на България в Лондон.
Докато истинското съкровище, част от изложбата „Епопея на тракийските царе“, е в Лувъра, проф. Диана Гергова и Драгомир Богомилов ще подредят 30 уникални цветни фотоса на съкровището, което проф. Гергова откри в Голямата Омуртагова могила на 7 ноември 2012 година, а Драго Николов снима пръв.IMG_9727 Експозицията показва тракийското наследство в Историко-архитектурния резерват „Сборяново“ – Царската гробница под егидата на ЮНЕСКО и археологическите уникални находки на Диана Гергова от 2012 година до днес.
Изложбата ще бъде открита в 18 часа в галерия „София” на Българския културен институт в Лондон. Очаква се на откриването да присъства и посланикът на България в Обединеното кралство Константин Димитров.
Припомняме, че Драгомир Богомилов и проф. Диана Гергова представиха със самостоятелна изложба Свещарското златно съкровище в Москва през есента на 2013 година, а президентът Плевнелиев го показа и в Брюксел.
Драгомир Богомилов е от Исперих, колега журналист и фотограф, сътрудник на местни и централни печатни и електронни медии. Добър приятел и на e-Razgrad.bg.
Драгомир Богомилов има вече четири самостоятелни изложби. Първата бе
в САЩ през 2008 г. по покана на галерия „Дрифт“ в щата Монтана. Тогава представя България пред американска публика със снимки от страната и родния си град.
Следва изложба в Американския университет в град Благоевград, България, отново през 2008 година, а три години по-късно – през 2011, представя свои творби в София по случай 50-годишния юбилей на Американския Корпус на мира и неговата 20-годишна мисия в България със съдействието на Американското посолство в България.
За предпоследната в Москва вече стана дума, ред на е тази в Обединеното кралство.
/e-Razgrad/

П.П. – По уникално съвпадение на обстоятелствата, първото интервю в e-Razgrad.bg е с проф. Диана Гергова. Можете до го видите в категорията „Интервю” по-долу на сайта. Там става дума и за Свещарското съкровище, и за това, че Драго и Мехмед Азиз бяха заедно  с проф. Гергова при откриването му в Омуртаговата могила. Става дума и за още много неща, както и за очакванията на Диана Гергова от предстоящото археологическо лято в „Сборяново”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.