Откриха играчка на 3500 години

Детска играчка на повече от 3500 години показа собственикът на етнографския комплекс в Златоград Александър Митушев. Тя представлява бронзова птица, най-вероятно стилизиран щъркел. Главата й се движи и може „да пие“ вода. Изработена е от висококачествен бронз с примеси на сребро. Очите на стилизираната птица са от червен карнеол – полускъпоценен камък от Родопите.
Български учени, сред които историкът доц. Красимир Лещаков, твърдят, че това е единствената детска играчка от къснобронзовата епоха (XV-XI век пр. н. е.), откривана досега, съобщи проф. Николай Овчаров. Според него е възможно артефактът да има и култово предназначение. Намерена е случайно от хора в района на село Ягнево, община Кирково, и е предадена на Александър Митушев. Тя е част от неговата частна колекция, регистрирана в музея в Смолян.
През лятото край Ягнево – мястото, където е открита детската играчка, ще бъдат проведени археологически разкопки от сина на доц. Красимир Лещаков – Любомир Лещаков. Финансирането е осигурено от Александър Митушев. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.