Обвиниха акушерка от „Софиямед” в опит за убийство

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняема Емилия Ковачева от Самоков за опит за умишлено убийство на 4-дневно дете.
На 14 април в болница „Софиямед“ ООД без усложнения се е родило здраво и доносено дете. На 17 април Емилия Ковачева е била на дневно дежурство като акушер в болница „Софиямед“ ООД в София. Ковачева е продължила работата си и в нощната смяна – на 17/18 април в същата болница. В отделението по неонатология в болницата е било и новороденото дете. На 18 април около 2 ч. дежурната акушерка Емилия Ковачева е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето. Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка черепно-мозъчна травма на детето, представляващо постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота. На 18 април сутринта дежурният акушер-гинеколог е установил понижен тонус на детето и е назначил изследвания и лечение. По-късно същият ден е установено влошаване на състоянието на бебето – понижен мускулен тонус на горните крайници, висока температура, болезнен плач и данни за оток на главата. Веднага след това новороденото е преведено за продължаване на лечението в болница „Токуда“ – София, където и към момента се лекува.
На 21 април лекарски екип от болница „Токуда“ е сигнализирал полицията за състоянието на детето. Незабавно е започнало разследване, като са разпитани множество свидетели, иззети са веществени и писмени доказателства, назначени са съдебно-медицински експертизи.
На Ковачева е повдигнато обвинение за извършен на 18 април 2015 г. опит за убийство на малолетното дете, намиращо се, поради възрастта си, в безпомощно състояние. Деянието е осъществено по особено мъчителен начин и с особена жестокост.
Престъплението е останало недовършено, поради оказаната високо квалифицирана помощ от лекарите в болница „Токуда“ София.
Емилия Ковачева е задържана с прокурорско постановление до 72 часа и прокуратурата ще внесе искане за постоянното й задържане под стража в Софийски градски съд. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.