Никола Саркози призова за нов Шенген – срещу имигрантите

Бившият френски президент Никола Саркози се обяви за ново шенгенско споразумение, което да се казва Шенген 2, съобщава в. „Фигаро“. На среща с поддръжници в град Сен Жорж д’Орк, близо до южния френски град Монпелие, Саркози заяви, че начинът, по който функционира Европа, трябва да бъде преразгледан от горе до долу.
„Трябва да се променят условията на прием на имигрантите и после да се дефинират условията за проява на солидарност. Трябва ни Шенген 2. Ние сме отворена страна от географска гледна точка, но въпросът с имиграцията стои пред нас и трябва да бъде уреден“, каза бившият държавен глава.

„Очевидно е, че няма да оставим хората да измират по тротоарите на Франция. Но едно нещо е да се спаси някой, а съвсем друго да се създаде система, в която измамата ще стане правило, а не изключение и която ще бъде в ущърб на французите, които работят и внасят осигуровки“, добави още Саркози.

„Как можем днес да говорим, че няма повече пари за семейни надбавки, а да намираме същевременно 850 милиона евро, за да плащаме здравни осигуровки на хора, които никога не са внасяли пари за социални или здравни осигуровки“, каза бившият президент. „През целия си живот съм бил европеец и ще остана такъв до края на дните си. В продължение на три века до 1945 г. се конфронтирахме с Германия на всеки 30 години. Знам какво ни донесе Европа, но солидарността, ако я продължим по същия начин както досега, ще бъде катастрофа“, предупреди Саркози.

Саркози освен разкритикува и срещата на Франсоа Оланд с Фидел Кастро по време на визитата му в Куба. „Човекът, който каза, че не трябва да продаваме корабите Мистрал на руснаците, отива да празнува третата годишнина от идването си на власт с Фидел Кастро. Та Кастро превърна Куба в затвор под открито небе“, припомни Саркози. Бившият президент обвини също правителството на Оланд, че е пряко отговорно за невъобразимата безработицата в страната. Саркози добави, че французите и френските компании преживяват истински фискален шок и това пречи на френските фирми да участват в европейската икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.