Хиляди се надигнаха в Скопие: „Груйо, отивай си!“

Хиляди граждани се включиха в днешния протест срещу режима на Никола Груевски, скандирайки „Груйо, отивай си!“, предават световните агенции. В мащабната акция участват жителите на на всички големи градове – Скопие, Битоля, Прилеп, хиляди са от Щип, Струмица, Охрид, Кавадарци, Велес.
Граждани на Делчево и Македонска Каменица твърдели, че по пътя към Скопие имало няколко полицейски пункта. Протестиращи от Тетово на свой ред заявили, че полицаи ги снимали с камера на местата, където се събират, за да пътуват към Скопие.

Сборен пункт на протестиращите е сградата на правителството. Чуват се скандирания „Груйо, отивай си!“, както и недоволство срещу новия министър на вътрешните работи Митко Чавков, който е отговорен за кървавата трагедия в град Куманово. Миналата седмица в града избухна престрелка между полицията и група въоръжени лица. Властите искаха да използват инцидента, за да разиграят етническата карта и да попречат на днешния грандиозен митинг. В протеста участват не само македонци, но и албанци. В края на протеста се очакват над 4500 души да останат на площада пред правителството до окончателното падане от власт на Груевски. Протестът е подкрепен от над 15 политически партии и десетки граждански сдружения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.