Не можете да избягате от реформата, следим ви отблизо, предупреди ни Тимерманс

/КРОСС/Правителството на Бойко Борисов не може да избяга от прилагането на правосъдната реформа, след като то само е поискало помощ от експерти от Брюксел. Това е заявил пред кореспондента на БНР в Брюксел зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс във връзка с новия мониторингов доклад.

Тимерманс подчертава, че премиерът Борисов сам е поискал конкретна подкрепа на терен от Еврокомисията. Това доказвало, че той е ангажиран с процеса. По думите на зам.-председателя на ЕК щом Борисов е поискал външна помощ, това означавало, че хора отвън ще дойдат в България, за да помогнат на нашите власти. Тогава нямало как да се избегне необходимостта от реално изпълнение.

„Наистина вярвам, че той е обвързан с този процес. Ще го следим отблизо, ще продължим да пишем доклади“, предупреждава Франс Тимерманс. Той иска доказателства на място, вместо да се говори за крайни срокове и цели.

Тимерманс изразява увереността си, че с новия подход и с експертите на терен ще бъде постигнат очаквания напредък, който народът ни заслужавал.

Запитан дали София и Букурещ тръгват по различни пътища, след като в доклада за Румъния пише, че страната е постигнала забележителни резултати, Тимерманс отбелязва, че вървят по един и същ път. Той пояснява, че двете държави са на различни етапи заради политическата криза у нас през 2013-2014 година. Румънците през това време вече били започнали с прилагането на реформите.

Зам.-председателят на Еврокомисията изразява надежда, че София ще успее да навакса. Той намира за все още постижимо обещанието на Жан-Клод Юнкер за прекратяване на наблюдението в областта на правосъдието и вътрешните работи до края на мандата на тази комисия. Имало нужда обаче от необратими и трайни реформи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.