Първи случаи на зараза със Зика в Дания и Швеция

В Швеция днес бе съобщено за първия регистриран случай на заразяване с вируса Зика, предаде ТАСС.

Властите засега не виждат риск от разпространяване на заболяването.

В съседна Дания също е установен случай на пациент, заразен с този вирус. Той е турист, пристигнал неотдавна от Латинска Америка, и в момента се лекува в университетската болница в Орхус.

Досега в Европа бяха регистрирани три случая във Великобритания, десет в Холандия, два в Швейцария и четири в Италия. Става дума за хора, завърнали се от Южна Америка.

Рядкото тропическо заболяване обикновено се проявява с леки симптоми. Здравните експерти обаче подозират, че то е свързано с повишения брой случаи на бебета с вродена малформация, отчетен в Бразилия, където вирусът се прояви за първи път миналата година.

Какво представлява вирусът Зика?

Вирусът Зика е открит за първи път в маймуни в Уганда през 1947 г. Кръстен е на планината Зика, където е идентифициран първоначално. Среща се основно в тропическите части на Африка. Огнища на вируса са регистрирани и в Югоизточна Азия и тихоокеанските острови. До 2015 г. вирусът е непознат за американския регион.

Миналата година Зика се прояви в североизточна Бразилия и бързо се разпространи в много латиноамерикански страни и карибски острови.

Как се разпространява?

Вирусът Зика се предава чрез ухапване от същия вид комари, които пренасят причинителите и на други тропически заболявания като Денга, Чикунгуня и Жълта треска. Не е известно предаването на Зика от човек на човек. Въпреки това здравните експерти проучват възможността вирусът да се предава по полов път.

От СЗО обясняват, че вирусът Зика се разпространява бързо в Америка, защото е нов за географския регион и хората нямат имунитет към него. Преносителите му – комарите от вида Aedes aegypti, на практика са навсякъде, в това число и в южните американски щати. Изключение правят единствено Канада и Чили.

Какви са симптомите?

Експертите смятат, че повечето хора, засегнати от вируса Зика, не се разболяват. При тези, при които се проявяват, симптомите обикновено са леки и наподобяват грипните – треска, ставни болки, кожен обрив, зачервяване на очите, обикновено не продължават повече от седмица и не налагат болничен престой.

За вируса Зика няма специфично лекарство, нито ваксина, какъвто е случаят и с някои други тропически заболявания, причиняващи периодични огнища.

/Dnes.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.