Министър Красимир ВЪЛЧЕВ: Предвиждаме още часове по български език в детските градини началните класове

В Разградска област по-сериозен е проблемът с овладяването на знанията от децата в училище, което проличава от резултатите на външното оценяване и матурите, отколкото отпадането от училище, обяви днес в Разград министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. В подкрепа на думите му началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков каза, че в началото на тази учебна година са установени 58 деца в областта, които не са посещавали училище, в класните стаи са върнати 46 от тях. Това според министър Вълчев се дължи и на сериозния ангажимент на областната администрация и общинските управи при реализация на Механизма по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в училище.
За да са по-малко проблемите пред децата билингви, предстои стартиране на проект по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, по който ще се осигурят допълнителни часове по български език за децата в детските градини и началните класове, съобщи още министърът.
Красимир Вълчев похвали местните власти, че успешно поддържат междуучилищни образователни центрове за работа с деца. Миналата седмица президентът Радев разказа, че е впечатлен от такива звена в Израел и изрази съжаление, че у нас няма. Но само в Разград работят Ученическа спортна школа, Център за работа с деца и Център за ученическо техническо и научно творчество.

Визитата на образователния министър започна сутринта с посещение в Националната професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи“, където ще бъде реализиран проект за подобряване на материално-техническата база по ОП “Региони в растеж“ на стойност 1 300 000 лева. Учителите и материалната база са двата стълба на българското образование, коментира по този повод министърът, като заяви, че гимназиите постепенно ще преминават от профилирани в професионални. Министър Вълчев заяви, че до края на четиригодишния мандат ще стане факт обещаното двойно увеличение на възнагражденията на учителите. Ще се работи по разширяване на дуалното образование, неговата дигитализация ще е приоритет, като ще се даде достъп на учениците до електронните варианти на учебниците. От догодина се въвежда и предметът компютърно моделиране, ще стартира също и голям проект за отворено образователно съдържание. Ще се набляга на обучението на учителите по новите технологии и техники. Като цяло в образованието ще се насърчават техниката и моделирането.
В Ученическата спортна школа Красимир Вълчев разгледа провеждащата се там Панорама на средното образование и поздрави специално организаторите за това, че увеличават възможността учениците да направят информиран избор на училище, в което да продължат образованието си.
Министърът посети още ДГ „Васил Левски“ и Центъра на ученическо техническо и научно творчество, където бе посрещнат с дъхава пита, приготвена в новата кухня в сградата, която бе тържествено открита в негово присъствие.
Просветният министър имаше и работна среща с директори на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, синдикалисти и представители на местната и държавна власт в региона.
При посещенията си на различните места министър Вълчев бе придружаван от областния управител Гюнай Хюсмен, заместника му Евгени Драганов, секретаря на администрацията Михаил Тодоров, народния представител Десислава Атанасова, кмета д-р Валентин Василев, заместниците му Галина Георгиева и Ердинч Хасанов и началника на РУО – Разград Ангел Петков.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.