Махат номерата в бюлетините, остава само името на партията

Номерата, с които се отбелязват партиите в изборните бюлетини, да отпаднат. Това гласят предложени промени в изборния закон от ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

Това слага край на жребия с тегленето на номерата – неизменна част от изборите от началото на прехода. Номерчето улесняваше неграмотните избиратели. Според проекта вече ще се изписва само името на политическата формация.

Според мотивите на вносителите така ще се елиминира ефектът 15 – 15 – когато номерът на партията съвпадне с номер на кандидат от листата, което води до обърквания с преференциите.

Втората генерална промяна предвижда машинно гласуване да се провежда само в секции с над 300 избиратели. Такова няма да се провежда при вота зад граница и при подвижните секции.

Електронното гласуване също отпада на този етап. По сегашния закон на евроизборите напролет задължително трябваше да има електронен вот. Машините за гласуването да се изработват от “Информационно обслужване” АД, предлагат още депутатите, като се позовават на изследване на БАН и Софийския университет, че в устройствата, доставяни от досегашната фирма, има “редица факти, касаещи сигурността на хардуерната им част”.

В отворено писмо до НС от вчера омбудсманът Мая Манолова призовава да не се погазва правото на гражданите да гласуват машинно и електронно.

 

Dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.