Стар училищен автобус става соларен мини-дом с палуба на покрива

Точно когато завършал колеж, Майкъл Фюрер от Ню Джърси се отправил на дълго пътешествие, където получил откровение – нужен му бил дом за неговите „неспокоен ум и блуждаеща душа“. Резултатът е ремонтиран училищен автобус, превърнат в дом на колела с тераса за слънчеви бани на покрива. Днес Фюрер се радва на живот далеч от мрежите. Пътува постоянно и накъдето си поиска със своя училищен автобус, захранватн от соларни панели, който с любов нарича „Навигация наникъде“.

С малко помощ от баща си и приятелите си Фюрер посветил девет месеца на мечтата си да завърши преобразяването на автобуса. Това се случило в гаража на неговите крайно търпеливи двама родители. В блога си, където млядежът разказва за процеса, той споделя, че първата стъпка била най-изтощителна – изтръгването на остарелия интериор. Започнал с премахването на седалките, внимателно развивайки болт по болт. Следващите стъпки били премахването на пода, тавана и страничните панели.

След почистването на стария, ръждясал интериор дошло време да се създаде обитаемо място в компактния интериор от 18 квадратни метра. За да се възползва максимално от малкото пространство, Фюрер решил да въведе различни методи за пестене на пространство и гъвкави мебели, изработени по поръчка, които обслужват множество функции. Например, два дълги дивана, монтирани от двете страни на това компактно „жилищно пространство“, осигуряват много места за сядане, но когато е необходимо, те се разгъват, за да създадат едно голямо легло, срещайки се по средата. Скрита под диваните лежи голяма дървена маса, която може да се разгъне и постави по средата за хранене – и може да събере до осем души.

В кухнята има впечатляващо пространство с дълги плотове, кухненска мивка, печка с фурна и хладилник.

В другия край на автобуса се намира основната спалня. Създадена също с идеята да бъде гъвкаво пространство, тази зона има диван, който се разтяга на легло, и две бюра, които просто „щракват“ на място, когато възникне нужда от работа. Амбициозният дизайн включва също така облицована с плочки баня с душ и компостираща тоалетна. В целия мини-дом има изобилие от прозорци и дори три поркивни прозореца (първоначално аварийни изходи), които правят пространството по-приветливо.

Отвън автобусът е боядисан в „горско“ зелено. Има и няколко дървени панела, добавени отстрани. На пръв поглед панелите изглеждат декоративни, но някои от тях имат двойно предназначение. Единият се превръща в странична маса, за да осигури място за хранене на открито. Откъм задната част на автобуса има стълба, която води към покривната палуба. Палубата споделя пространството със слънчев масив. Слънчевите панели отгоре, както и резервоари за пропан и масивен резервоар за вода от 130 галона, позволяват на Фюрер да живее далеч от електрическите и ВиК мрежите за дълги периоди от време.

Greentech.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.