Лидерите от Еврозоната ще обсъждат утре ситуацията в Гърция

В отговор на гръцкия референдум лидерите от Еврозоната решиха да обсъдят извънредно ситуацията във вторник.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че свиква извънредна среща на върха на 19-те държавни и правителствен ръководители от страните с обща валута. Туск не направи коментар на гръцкото решение на референдума.
Ситуацията стана по-трудна след гръцкия отказ. Обещанието на премиера Ципрас, че така ще сключи по-добра сделка, е нереалистично, каза във видеообръщение председателят на Европейския парламент Мартин Шулц: „Обещанието на финансовия министър, че банките ще отворят утре и пари ще има най-късно във вторник, ми се струва много трудно и опасно“.
Шулц призова евролидерите да подготвят хуманитарна помощ за страната: „Пенсионерите, болните и децата в градините не трябва да плащат цената на драматичната ситуация, до която правителството доведе страната си.
Председателят на Европейския парламент настоя за смислено предложение от страна на управляващите в Атина още следващите часове.
Няма да чакаме инициативите на гръцките власти, заяви шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Той нарече резултата от гласуването „злочест за бъдещето на Гърция“ и отбеляза, че за възстановяване гръцката икономика трябват тежки мерки и реформите са неизбежни.
Днешният ден ще премине в консултации за председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Освен с останалите 18 лидери от Еврозоната, той ще обсъди телеконферентно ситуацията с ръководителя на ЕЦБ Марио Драги. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.