Държавата организира доброволна казарма

Държавата организира това лято доброволна казарма за студенти, която завършва с истинска военна клетва, пише „Труд”. Занятията се провеждат във великотърновския Военен университет и Военноморското училище във Варна и напълно дублират наборните школи от миналото.
Миналата година са били обучени 206 студенти, като 35% от тях са девойки. Курсът е с продължителност от три седмици. Кандидатствали са 816 души, но парите от бюджета МО – 42 979 лв., са стигнали само за една четвърт. Тази година министерството е планирало да даде 50 хил. лв. и да приеме 165 младежи.
Обучението включва придобиване на умения по строева подготовка, физическа подготовка, огнева подготовка и тактическа подготовка. Студентите ще бъдат обучавани на стрелба с автомат „Калашников“. До края на курса те ще познават неговите части и ще могат да го сглобяват и разглобяват.
До записване за курса са допуснати само български граждани. Необходимо е те да са физически здрави и да не са осъждани за умишлени престъпления. Участието в обучението е доброволно и не е стъпка към възстановяването на задължителната казарма, уточняват от министерството.
През цялото време курсистите ще бъдат задължени да бъдат с военни униформи, които са им осигурена от военните университети. Това важи и за физическите упражнения. Те ще трябва да бъдат изпълнявани с кубинките, които са неразделна част от екипировката на войника.
След приключването на курса на завършилите го ще се издава удостоверение. Според Министерството на отбраната то е „при условията и по реда на Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища“. Преди получаване на удостоверенията курсантите полагат военна клетва, което означава, че може да бъдат призовавани под бойните знамена, ако се наложи. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.