Камери ще следят за преписвачи на матурата

По-малко от месец остава до матурите и външното оценяване след VII клас. За тази година от Министерство на образованието предвиждат, във всяка стая където се провежда матура след XII клас да има видеонаблюдение.
Външното оценяване за седмокласниците е важно, защото от него зависи къде ще учат следващите 5 години. Въпреки че няма да имат втори шанс, малцина от тях са склонни да преписват.
Не толкова съвестни се оказват бъдещите абитуриенти. Според учители, по-големите ученици са по-склонни да хитруват на матурите. Затова от тази година камери ще следят поведението на всеки един зрелостник. Учители подкрепят промяната.
5000 зали трябва да бъдат снабдени с камери. Записите от тях ще се пазят в рамките на един месец, за да може контролните органи да реагират при съмнения за нарушение.
С видеонаблюдението ще се гарантира съвестното поведение както на учениците, така и на квесторите. Повечето директори на училища одобряват мерките.
Ангажимент на регионалните зрелостни комисии е да гарантират видеонаблюдение във всяка една от изпитните зали. Според образователното министерство всички регионални инспекторати са готови. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.