И Разградската библиотека търси своя „Читател на годината“

Библиотека „Проф. Боян Пенев” се присъединява към кампанията за насърчаване на четенето „Читател на годината ”, съобщи за e-Razgrad директорката на разградския храм на книгата Женета Александрова. Инициативата е на евродепутата Мария Габриел и Столична библиотека, с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация.
„Нашата цел е да провокираме по-висок читателски интерес сред всички възрасти и да наградим най-активния читател на библиотеката с приза „Читател на годината 2015”. Наградата за него и победителите сред читатAfishелите във всички останали 27 регионални библиотеки в страната ще бъде посещение на Европейския парламент в Брюксел. Вярваме, че с тази съвместна кампания, читателите на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” – ще бъдат допълнително стимулирани и приобщени към четенето“, каза още Женета Александрова.  Срокът за излъчване на читател на годината е до 15 декември 2015 година, а в дните около Коледно-Новогодишните празници се предвижда организирането на специална церемония за награждаване на призьорите от съответните регионални библиотеки, която ще се проведе в Столична библиотека. Пътуването до Брюксел осигурява евродепутатът Мария Габриел.

Кампанията „Читател на годината” е провокирана от изследване, според което 5% от българите не са прочели нито една книга през живота си. Близо 32% от пълнолетното население на страната споделят, че през последната една година не са прочели нито една книга, а 27% са на мнение, че не е нужно да четат.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.