Изслушват кандидатите за главен съдебен инспектор

Парламентарната правна комисия ще изслуша двете кандидатки за поста главен съдебен инспектор – съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова. Те бяха номинирани от 11 неправителствени организации и бяха подкрепени от депутати от всичките парламентарно представени партии.
Чочкова е наказателен съдия от Софийския градски съд, а Точкова – председател на Административния съд в Хасково. Те ще представят концепциите си за втори път.
Двете бяха номинирани в мандата на XLII НС след вътрешно допитване на Съюза на съдиите в България. След като бяха изслушани от тогавашния състав на правната комисия, бяха допуснати до дебат в пленарната зала, но процедурата остана недовършена заради извънредното разпускане на парламента.
Изборът на главен съдебен инспектор е трайна тема с отрицателен знак в последните два доклада на Европейската комисия за напредъка в съдебната реформа заради невъзможността на три състава на НС да съберат необходимите минимум 160 гласа, за да има нов ръководител на ключовата институция.
Мандатът на Ана Караиванова, която е и първият шеф на Съдебния инспекторат, изтече преди две години, но тя продължава да изпълнява задълженията си поради липсата на нов титуляр. XLIII Народно събрание планира процедурата да приключи до април, а очакванията са този път да има избор. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.