Цветлин Йовчев привикан на разпит за разработката „Червеи”-те

Бившият министър на вътрешните работи от кабинета на Пламен Орешарски Цветлин Йовчев е привикан на разпит в столичното следствие по случая „Червеи“.
На влизане в следствието Йовчев каза, че е очаквал да бъде извикан дори малко по-рано. Според него до момента е станало ясно на всички, че не е имало подслушване на протестиращи. Той добави, че от това, което се е казало при повдигането на обвинението на Тодор Костадинов, е станало ясно, че няма данни за никакво източване на информация. Йовчев уточни, че не е наясно с детайлите по разследването. На въпрос какъв е смисълът от операцията „Червеи“ и защо я е наредил, той отговори, че няма операция и не я е нареждал. „Да, знаех, бях уведомен, че се извършва, че има такава разработка и се извършва такава проверка“, подчерта той. Целта на разработката е била да бъдат заложени капани, които да покажат дали някой от администраторите на тази система не предоставя нерегламентиран достъп на лица, които са извън системата. „Това беше смисълът. За жалост, по една или друга причина, резултати не се получиха“, каза той.
До момента по случая е известно, че според прокуратурата и Бюрото за контрол на СРС в рамките на разработката „Червеи“ ДАНС са използвали незаконно в продължение на 300 дни разузнавателни средства с обект – информационният масив на МВР. СРС са били поискани от „Вътрешна сигурност“ в министерството и разрешени от Владимира Янева. Няма яснота какви резултати са постигнати от тази операция и къде се намират евентуално източените данни.
Бившият шеф на „Вътрешната сигурност“ в МВР Тодор Костадинов вече бе обвинен от прокуратурата заради скандалната разработка „Червеи“. Другият посочен като основен заподозрян по скандала е вече бившият председател на Софийския градски Владимира Янева, която е подписала документите за прилагането им в нарушение на Закона за СРС. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.