Иван Иванов е новият председател на КЕВР

Иван Иванов е новият председател на Комисията по енергийно и водно регулиране. Кандидата на Реформаторския блок подкрепиха още ГЕРБ, ДПС, ПФ и БДЦ. Иванов бе избран със 142 гласуваха „за“. 10 бяха „против“, 5 се въздържаха.
Иван Иванов бе единственото предложение за председател на комисията. Вносителите на кандидатурата му заявиха, че в областта на енергетиката Иванов е участвал в 16 разработки с научно-изследователски характер. Водил е лекции на български и френски език по редица дисциплини: „Основи на електротехниката“, „Електрически измервания“, „Цифрова и аналогова електроника“, „Електрически измервания“, „Цифрова и аналогова електроника“, „Обща електроника“. Иванов е народен представител в 4 мандата на Народното събрание от 1997 до 2013 година.
В концепцията си Иван Иванов си поставя за цел да повиши авторитета, независимостта и компетентността на комисията като подчертава, че винаги е бил корпоративно независим. Според него е необходима промяна в структурите на регулатора, свързани с наскоро създадения Енергиен съюз. Негова лична цел е със съвместни усилия и на комисията и на Министерство на енергетиката да се минимизира и изчисти текущия дефицит на НЕК, да се създаде енергийна борса и ако не могат да се намалят, поне да се задържат цените на електроенергията. По отношение на водния сектор има подготвени наредби с помощта на Световната банка.
БСП оттегли всички свои номинации, тъй като сметнаха избора за предрешен и политически.
Против номинацията на Иван Иванов се обявиха и от „Атака“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.