Здравей, фестивал! Иде Панаирът на киселото мляко

Следващата седмица Разград отново ще бъде фестивален град – след „Белите нощи на Разград“ и Първия исторически фестивал „Абритус“ , дните от 22 до 24 юли ще са подвластни на поредното издание на включените в международния календар на ЦИОФФ Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествените занаяти. Тридневната фиеста този път, заради продължаващия ремонт на центъра на Разград, се мести на северния бряг на река Бели Лом – в пространството от библиотеката, през площад „Възраждане“ и почти целия квартал „Вароша“.
Занятчиите, пак заради по-малкото място, са само около стотина /срещу над 150 миналата година/ и със своите сергии и работилнички ще са по уличките на „Вароша“.
Кралицата на панаира ще бъде избрана в градинката пред Филхармонията още първата фестивална вечер. От там ще тръгват и дефилетата на участниците във вечерните концерти, които пък ще са на площад „Възраждане“ /пред Стария театър/.Мартиника 8
Много внимание и място тази година е отделено на децата – занаятчиите ще се разположат в Етнографския музей, художниците – в къщата музей „Д.Ненов“. В Етнографската къща децата ще са част от работилницата „Чудесия“. Любопитното тук е, че темата на заниманията им ще се сменя на всеки час. Талантите ще имат възможност да направят първи стъпки в занаята с помощта на майсторите-занаятчии на фестивала. А с помощта на реставратори ще възкресяват за нов живот стари вещи и оръдия на труда. Ще могат и сами да си изработят амулети. В къщата музей „Д.Ненов“ ще е конкурсът за рисунка „Панаир на киселото мляко“.
На откритата сцена „Ритмите на Лудогорието“ ще се представят любителски фолклорни групи от региона. Пак ще го има забавното състезание „Да си направим таратор, а не терор“, ще ги има и игрите на баба и дядо. В традиционната „рубрика“ на фестивала „Танцувай с нас“ ще се представят клубовете за народни танци, а редом с тях ще могат да научат стъпките на още някое „заплетено“ българско хоро всички, които по това време ще са на площада.
А в трите фестивални вечери на сцената ще видим състави от САЩ, Бразилия, Мексико, о.Мартиника, Грузия, Колумбия, Сърбия, Унгария и Турция.
По традиция ще имаме и официални гости от почти всички градове, побратими на Разград – Орел, Шалон ан Шампан, Армаа, Сомбатхей, Одунпазаръ и Слобозия.
Фестивалът ще бъде открит на 22 юли в 11.30 часа на пл.“Възраждане“ от кмета на Разград Денчо Бояджиев и със специалното участие на Капанския ансамбъл.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.