Евродепутат, гласувал с картата на Марин Льо Пен, получи глоба от 1 530 евро

Европарламентът глоби със сумата от 1 530 евро холандскиия евродепутат Марсел де Грааф, защото е гласувал от името на крайнодясната си колега Марин Льо Пен по време на сесия в пленарна зала, предаде EU Observer.zx450y250_2671979

Санкцията беше наложена след като председателят на европарламента Мартин Шулц инициира разследване на случая, при който де Грааф е забелязан да гласува, използвайки електронната карта на Льо Пен от нейното място в залата в Страсбург през октомври тази година.

Правилникът на ЕП забранява евродепутати да гласуват от името на отсъстващите си колеги.

„Председателят взе решение да наложи глоба на г-н Де Граад заради действията си по време на гласуванията на пленарната сесия на 28-и октомври“, съобщи в четвъртък зам.-председателят на Европарламента Йоан Паску.

Де Грааф и Льо Пен са съпредседатели на крайнодясната парламентарна група в Европейския парламент Европа на нациите и свободата.

Пред френските медии Марин Льо Пен се оправда, че е „напълно невинна“ и няма участие в „аферата“.

Холандецът няма да плати глобата си директно. Тя ще бъде удържана от отпуснатите му дневни средства за текущи разноски. Евродепутатите получават по 306 евро на ден за разходите си по време на сесии или срещу в Брюксел и Страсбург.

Месечната брутна заплата на евродепутатите е 6 250 евро. Всеки от тях получава и 4 320 евро за офисни и транспортни разходи.

/Dnevnik/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.