Доган и Пеевски са със забрана да влизат в Турция

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от същата партия Делян Пеевски са със забрана да влизат в Турция. Новината бе потвърдена от турското посолство в София по повод публикации в турските медии.

„Във връзка с отправени към посолството на Република Турция питания относно публикуваната от турски медии новина за наложена забрана за влизане в Турция на бившия лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмет Доган и депутата Делян Пеевски бихме искали да потвърдим, че забраната е факт“, гласи официалното съобщение на посолството.

Новината бе публикувана тази сутрин от водещия турски всекидневник „Сабах“, който е близък до президента Реджеп Тайип Ердоган. Медията цитира телевизия Star, според която мярката срещу Доган е наложена заради „антитурските му позиции след кризата с руския самолет“.

Двете медии припомнят, че Лютви Местан, който към момента на инцидента със сваления руски боен самолет Су-24 още бе лидер на Движението за права и свободи, е бил изключен около месец по-късно след реч на Доган. В нея почетният председател на партията определи позицията на Местан като „политическа грешка“ и допълни: „Докато аз бях начело на партията, не позволих на ДПС да бъде пета колона на друга държава.“

Турските медии пишат още зад свалянето на Местан от поста му стои и депутатът Делян Пеевски, чиито медии са публикували материали Турция след инцидента със самолети, „а турските дипломатически представителства в България бяха посочени като мишена“. Изданията припомнят агентурното минало на Доган, скорошната публикация на „Шпигел“ за Пеевски и посочват, че контрабандата на цигари в Турция, идваща от България, „опира до близкия с руските олигарси – Пеевски“.

От турското посолство в София не можаха да уточнят откога е в сила забраната, но предположиха, че е била подготвяна няколко седмици.

/ Дневник/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.