Директорът на музикалната школа – най-добрият майстор на гъдулки в държавата

Директорът на Музикалната школа „Илия Бърнев“ към разградското читалище „Развитие“ Деян Денчев се оказа най-добрият майстор на гъдулки у нас. Признанието дошло на проведения през последните почивни дни РодВтори национален събор на майсторите на народни музикални инструменти „Родолюбие“ в Трявна. Произведеният собственоръчно от Деян инструмент бил отличен с приза „Гъдулка на 2016 г.“. Да получиш подобна оценка от майстори на инструменти е невероятно признание за вложените идеи и труд, споделя музикантът.
Гъдулката, лъкът и кутията за тях са плод на негов четиригодишен проект. Но колегите му по достойнство оценили крайния резултат. Тялото на гъдулката е от дива круша, капакът – от смърч, магаренцето под струните – от явор, стойката, от която тръгват струните – от биволски рог, ключовете за настройката – от чимшир… Нововъденията съвсем не свършват до тук – нова е конструкцията на инструмента, нови са ключовете за поддържащите струни – с предавка, за да се въртят лесно с ръка.
IMG_0566Лъкът е с ламинатна конструкция – от три различни пласта и с малко по-различна от познатата форма, космите са подредени и се опъват по-лесно и еднакво. Тежи само 82 грама.
И калъфът е уникат – идеята за логото е авторска: петолинието е от сребро , а буквата „D” /която е нотата ,,Ре“ и на латински се изписва ,,D“/ е препратка към името Деян Денчев. Буквата е изработена от седеф.
Деян Денчев днес демонстрира и звука на гъдулката. Как звучи ли? Дори музикант като преподавателката по пиано Галя Героева не вярва съвсем, че в инструмента няма скрит микрофон…
Майсторът лютиер няма да може да се радва дълго на гъдулката си, която наистина е произведение на изкуството. Регламентът на събора повелява, отличените с първо място инструменти да бъдат откупени от организаторите на цена, посочена от този, който ги е направил. Това вече е сторено. Гъдулката ще бъде представена в изложба в Трявна. А идеята в перспектива е, тя и останалите наградени инструменти от общо двата събора, да бъдат дарени на талантливи деца, които да разпространяват с тях красотата на българската народна музика.IMG_0569
Деян Денчев ще занесе гъдулката в Трявна след 10 юни. Тогава е годишният концерт на талантите от музикалната школа. Директорът готви изненада, която отказва да разкрие. А преди да отнесе гъдулката при новите й собственици, ще направи с нея аудио и видео записи, за да остане тя при него като звук и визия.
Оказва се, много малък кръг хора – най-близките приятели и семейството, са знаели за интереса на Деян към майсторенето на гъдулки. Правил бил много опити. С първия според него сполучлив, се явил на конкурса…
Инак Деян Денчев е популярен и разпознаваем не само в Разград музикант. Възпитаник е на Средното музикално училище в Широка лъка и вишист със специалност „Педагогика на обучението по музика“ от Шуменския университет „Константин Преславски”. IMG_0933Свири на четири музикални инструмента – гъдулка, тъпан, цигулка и клавир.
Музикант е и в оркестъра на Капанския ансамбъл.
Националният събор на майсторите на народни музикални инструменти е събитие по идея на журналиста и народен музикант Николай Христов – Габровеца. Организира се от „Музикална компания Родолюбие – Габрово“. Конкурсът е за гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан.
/e-Razgrad/

One Reply to “Директорът на музикалната школа – най-добрият майстор на гъдулки в държавата”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.