Съдът ще проверява събират ли се такси за разкопаване в Разград

Днес Административният съд в Разград разгледа протестите на прокуратурата срещу наредби на Общинския съвет за неправомерно събиране на такса за разрешение за разкопаване в общините Разград и Кубрат.
Представителят на Общинския съвет в Разград заяви, че такива такси се събират само в случаите, в които не се изисква разрешение за строеж и поиска да бъде назначена съдебно-техническа експертиза в тази връзка. Съдът отхвърли искането, но за изясняване на спора относно тълкуването и прилагането на разпоредбите, ще изиска от Община Разград справка за последните пет години, от която да е видно събирана ли е такава такса и на какво основание, както и дали в тези случаи е имало издадено разрешение за строеж. Затова делото бе отложено за 7 юни.
За Община Кубрат не се яви представител на Общинския съвет, но бе представено писмено становище. В него се заявява, че протестът е неоснователен и че таксата не противоречи на ЗЗМДТ. Съдът счете делото за изяснено и ще се произнесе в законовия срок.
Припомням, че протестите бяха внесени в Административния съд след общонадзорна проверка на Апелативната прокуратура. Тя е установила, че 21 общински наредби регламентират отделно от разрешението за строеж и разрешение за разкопаване със съответната дължима такса, което е неправомерно.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.